Bij een mevrouw wordt in 2001 operatief ingegrepen en er worden fouten gemaakt met verstrekkende verdere ingrepen en hoge blijvende invaliditeit als gevolg.
Een advocatenkantoor te Amsterdam heeft thans de behandeling van deze kennelijk nog steeds niet afgewikkelde schadezaak tegen de verzekeraar van het ziekenhuis CentraMed stopgezet omdat CentraMed niet meer de tussentijdse declaraties van dit advocatenkantoor betaalbaar stelt. CentraMed vindt dat er genoeg aan declaraties is betaald aan dit advocatenkantoor en is bang dat het totaal aan declaraties boven de schadevergoeding aan mevrouw komt.
Het advocatenkantoor verzocht al eerder deze mevrouw de openstaande declaraties van euro 8800,00 zelf te voldoen. Dat geld heeft deze mevrouw niet. De zaak ligt dus stil.
Aan Letselschade Haaglanden wordt thans gevraagd de behandeling over te nemen. Maar het advocatenkantoor zal eerst het dossier overdragen wanneer haar openstaande declaraties zijn betaald.
Bovendien, is de verwachting, zal Letselschade Haaglanden van CentraMed wanneer de zaak wordt overgenomen geen vergoeding van de gemaakte kosten verkrijgen.
Zo raakt dus deze mevrouw, die niet om dit medisch ongeval heeft gevraagd, tussen wal en schip.
Een jaar geleden stelde het programma Zembla aan de orde dat no cure no pay tot ongewenste effecten lijdt. Nota bene dit advocatenkantoor was meerdere malen in beeld en stelde dat het handelen van Letselschadebureaus die een no cure no pay afspraak met clienten hebben moet worden aangemerkt als diefstal!
Of dat nog niet genoeg was, kwam in Zembla ook nog Slachtofferhulp in beeld en herhaalde wat dit advocatenkantoor meldde.
Ik heb meerdere malen betoogd dat een no cure no pay afspraak, mits dat een correcte afspraak is, ongewenst hoge declaraties die sommige letselschade advocaten hun clienten in rekening brengen, kan voorkomen. De zaak van de client kan dan gewoon verder worden behandeld. Bovendien zal de letselschade advocaat een inschatting maken wat de zaak oplevert en dus aangespoord worden om die zaak een keer af te wikkelen in plaats van eindeloos door gaan met het uitschrijven van declaraties.
Ik constateer al jaren lang dat eerder de declaraties van belangenbehartigers meer onderwerp van discussie zijn, dan de zaak van het slachtoffer zelve.
Verzekeraars hebben in dit verband een PIV convenant opgesteld (bij elk schadebedrag hoort een vast bedrag aan vergoeding van kosten rechtsbijstand) maar helaas ziet de advocatuur daar niets in. De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat dit PIV convenant niet altijd recht doet aan de behandelingskosten van de zaak. Voorts weigert CentraMed dit PIV kosten convenant in haar bedrijf in te voeren.
Letselschade Haaglanden streeft ernaar dit soort zaken op politiek niveau aan te kaarten. Ik roep dus andere slachtoffers die met dit probleem zitten zich te melden op dit Forum.
Letselschade Haaglanden
Jan de Bruin