Author Topic: van een trap gevallen op het werk  (Read 6347 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

elvis

  • Nieuweling
  • *
  • Posts: 2
van een trap gevallen op het werk
« on: 3 July 2008, 03:30:26 »
Hallo, ik ben in maart 2005 van een trap gevallen (4,5 mtr hoogte) op het werk tijdens werkzaamheden.
Ik heb toen de kop van mijn arm gebroken (schouder) en de arm is naar achter uit de kom geschoten.
Dit zou een lang revalidatie proces worden maar uiteindelijk was ik na 9 weken al weer aan het werk.
Ik heb mijn arm ruim 2 jaar maximaal kunnen belasten tot ik in september 2007 iets voelde knakken tijdens het tennissen en nu al 10 maanden helse pijn heb in de schouder en bijna niets meer kan met mijn rechterarm (ben ook rechts).
Vorige maand uitslag van chirurg gekregen en vastgesteld dat er een zeldzame complicatie is opgetreden in de breuk van de schouder, er stoomt nu geen bloed meer naar de kop van de arm en er is een krater in de kop van de arm geslagen waardoor ik mijn arm bijna niet meer kan gebruiken (blijvende invaliditeit voor de rest van mijn leven).
Ik moet nu eigenlijk een schouderprothese krijgen maar de chirurg wil hier niet aan beginnen omdat ik te jong ben (35 jaar) dus zo lang mogenlijk uitstellen.
Dit lijkt een gewonnen zaak maar heb deze week te horen gekregen dat het bedrijf waar ik werk waarschijnlijk rond september gaat sluiten.
Kan ik voor deze tijd nog iets doen en heeft het zin.

Met vriendelijke groet,
Elvis








Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 487
Re: van een trap gevallen op het werk
« Reply #1 on: 3 July 2008, 10:25:00 »
Ik ben het vooralsnog niet met u eens dat dit een gewonnen zaak lijkt.

Na 9 weken gaat u weer volledig aan het werk en 2 jaar later bij een partij tennis (fysiek belaste sport) bemerkt u schouderletsel.

Op u rust de bewijslast aan te tonen dat het sportletsel dat 2 jaar na valpartij van de trap ontstond een oorzaak heeft in het bedrijfsletsel (van 2 jaar geleden).

Dat bewijs moet komen van een medisch specialist en ik betwijfel of die dat kan bevestigen. Immers, want men (de verzekeringsmaatschappij) kan stellen dat u moet aantonen dat er in die 2 jaar na ongeval echt geen andere ongevallen/voorvallen u overkomen zijn. Dat lijkt me bewijstechnisch een zeer moeilijke zo niet onmogelijke opgave.

Mogelijk dat alle destijds gemaakte rontgenopnamen etc. worden opgevraagd en die worden gelegd naast de nieuwe rontgenopnamen nu en dat een onafhankelijk specialist een uitspraak wordt gevraagd naar het causaal (oorzakelijk) verband. Misschien dat destijds door de specialist iets over het hoofd is gezien (dan hebt een tweede zaak erbij!).

U moet de werkgever zo snel mogelijk aansprakelijk stellen (waarom hebt u dat nooit eerder gedaan?). Na bedrijfssluiting of faillissement houdt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (is die wel afgesloten door uw werkgever?) op te bestaan.

Valpartij van een trap wil overigens niet zeggen dat werkgever aansprakelijk is.
Werkgever heeft een zorgplicht dat u bijvoorbeeld onder veilige werkomstandigheden met veilige materialen op een goede plek uw werk verricht.

De vraag is dan ook wat u uw werkgever verwijt of waarin deze is te kort geschoten.

Kortom, niet bepaald een zaak waar u zo even uit zult zijn, vrees ik. Beste is dat u een deskundige belangenbehartiger inschakelt. Rekent u daarbij wel op kosten.


Letselschade Haaglanden
Johannes de Bruin

NB: leest u op onze website onder menu Rechtspraak deze uitspraak van de Hoge Raad (vordering werknemer werd afgewezen)

HR 071207 val van trap, geen werkomgeving, of werkzaamheden, die zodanige risico's van dit soort ongevallen opleveren
3.1 In cassatie kan van het volgende worden uitgegaan.
(i) [Eiser] was ten tijde van het hierna vermelde ongeval in dienst bij Shell.
(ii) Tot [eisers] taken behoorde het aanvullen van ontbrekende kitspuiten. Deze zaten verpakt in dozen van 12 stuks; ze lagen op pallets gestapeld in het magazijn. De pallets lagen op een verhoging; de dozen waren in drie lagen gestapeld.
(iii) In het magazijn was een verplaatsbare trap met vijf treden aanwezig. Deze was voorzien van een stabilisatievoet met antisliprubbers en een leuning ter vergroting van de grijpmogelijkheden. Deze trap was in beginsel geschikt om daarmee dozen van de stapel op de pallet te pakken.

3.2.1 In de onderhavige procedure vordert [eiser] van Shell vergoeding van schade als gevolg van een bedrijfsongeval dat, volgens hem, is voorgevallen op 15 juli 2002 als gevolg waarvan hij blijvend letsel zou hebben opgelopen. Hij stelt daartoe, kort gezegd, de volgende toedracht. Omdat de kit op was, wilde hij een doos kit uit het magazijn halen. Daartoe gebruikte hij niet de hiervoor in 3.1 (iii) genoemde trap, maar een trapje met minder treden. Bij het pakken van de doos kitspuiten werd hij verrast door een doos die, kennelijk enigszins naar achteren geschoven, gedeeltelijk steun vond op de doos die [eiser] heeft willen pakken. Deze doos had hij niet eerder opgemerkt. Toen deze doos viel heeft hij het evenwicht verloren, is hij ongecontroleerd van de bovenste trede van het trapje afgestapt en heeft hij als gevolg daarvan door een verdraaide knie knieletsel opgelopen. Dat [eiser] het door hem gebruikte trapje uit het snijhok had genomen kan in cassatie worden aangenomen, omdat [eiser] dit in de feitelijke instanties heeft gesteld, de kantonrechter en het hof dit als vaststaand hebben aangenomen, [eiser] die vaststelling in onderdeel 2.1 weliswaar bestrijdt, maar op de in de conclusie van de Advocaat-Generaal onder 5.2.2, 5.3.2 en 5.4 genoemde gronden tevergeefs. Op de in die conclusie onder 5.6.1, 5.6.2, 5.7.1 en 5.7.2 genoemde gronden geldt hetzelfde voor onderdeel 2.3.1 dat zich tevergeefs keert tegen de vaststelling van het
 

elvis

  • Nieuweling
  • *
  • Posts: 2
Re: van een trap gevallen op het werk
« Reply #2 on: 4 July 2008, 04:52:09 »
Meneer de Bruin ik dank u voor uw snelle reactie, en wil een aantal dingen toevoegen op uw reactie.

Ik ben na 9 weken aan het werk gegaan maar ben begonnen op arbeids therapeutische basis oplopend van 3 uur per dag naar uiteindelijk 8 uur dit heeft een half jaar geduurd.Ik kon dit ook gemakkelijk omdat ik een leidinggevende functie heb en zelf niet veel handarbeid hoef te leveren.

Het letsel wat ik heb opgelopen is zeer zeker niet opgelopen met sporten dit is bevestigd door de chirurg, na de breuk in de bovenarm is het bot gaan afsterven dit is een langzaam proces waar je pas na verloop van tijd achterkomt dat wil zeggen dat de krater die in de kop van de arm is ingeslagen alleen maar veroorzaakt kan zijn door de botbreuk in 2005.

Op de vraag waarom ik de werkgever niet eerder aansprakelijk gesteld heb, is dat ik dacht dat het allemaal wel mee viel (zoveel mensen breken wel eens iets) en vond dit niet passen bij mijn functie.Mijn werkgever is wel verzekerd voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

U schrijft wat ik mijn werkgever verwijt of waar hij te kort is gekomen, daar kan ik duidelijk in zijn.

Het ongeval is zo gebeurd, op het werk,was een roldeur in de laadput al 3 maanden stuk en viel een paar keer per week een thermische schakelaar uit en kon de roldeur niet meer omhoog de werkgever heeft dit pas laten maken na mijn ongeval.
Omdat dit zo vaak gebeurde stond er standaard een ladder onder de kast (op 4,5 mtr hoogte) waar ik de thermische schakelaar moest reseten.
Dit deden ik en andere mensen dus al maanden maar wat ik niet wist was dat de ladder die er stond maar slechts een deel was van een totale ladder, dat wil zeggen er zaten wieletjes onder de ladder (en de andere helft van de ladder ontbrak) wat ik totaal niet verwacht had, dus ik verwijt mijn werkgever wel degenlijk dat er op dat moment niet de juiste en of veilige materialen aanwezig waren.

graag uw reactie

Met vriendelijke groet,
Elvis











Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 487
Re: van een trap gevallen op het werk
« Reply #3 on: 16 July 2008, 18:35:27 »
Geachte heer

Ook al zou aansprakelıjkheıd zıch aandıenen dan blıjft het vraagstuk van het medısch causaal verband een hındernıs. Uıt het medısch dossıer zal moeten blıjken dat uw letsel ook na enıge jaren een gevolg ıs van het bedrıjfsongeval. U zult dus met een zeer uıtgebreıd en gedocumenteerd medısch dossıer moeten komen en voorts zal ın overleg met de aansprakelıjkheıdsverzekeraar een onafhankelıjk specıalıst moeten aangeven dat uw huıdıge klachten gerelateerd zıjn aan het bedrıjfsongeval.

Mıjn advıes ıs dan ook dat u de verzekerıngsmaatschappıj aansprakelıjk stelt en of een belangenbehartıger ın de arm neemt dıe u langs de vele valkuılen begeleıdt.

Jan de Bruın
Letselschade Haaglanden